Hyperhidrosis
De aandoening hyperhidrosis houdt in dat men veel meer transpireert dan normaal gesproken het geval zou moeten zijn. Er zijn meer dan 400.000 Nederlanders die lijden aan hyperhidrosis en die dus overmatig zweten. Men spreekt van hydrosis als men ook zweet zonder dat er enige sprake van inspanning, koorts of emoties is. Dan zweet men dus beduidend meer dan wat eigenlijk zou horen. Transpireren is immers alleen bedoeld om de temperatuur van het lichaam te reguleren. Als ons lichaam door wat voor oorzaak dan ook te warm dreigt te worden, scheiden de zweetklieren transpiratievocht uit. Dat maakt de huid nat, en door de verdamping koelt onze huid en dus ook ons lichaam sneller af. Deze hyperhidrosis, zoals we het dus noemen als iemand echt overmatig zweet, kunnen we nog verder specificeren in de vorm van axillair zweten zoals we het overmatig zweten onder de oksels noemen. Het transpiratievocht wordt in alle gevallen afgescheiden door onze zweetklieren. Die bevinden zich op vele regio’s in ons lichaam. We hebben 2 soorten zweetklieren, namelijk de eccriene en apocriene zweetklieren.
Onze oplossing?
Eccriene en apocriene zweetklieren
De eccriene zweetklieren zijn de kleine zweetklieren die we al vanaf onze geboorte hebben. Zij komen over ons hele lichaam voor en spelen een belangrijke rol in de regulatie van de temperatuur van ons lichaam. Zodra het lichaam oververhit dreigt te raken door bijvoorbeeld inspanning, stress of koorts wordt er door de eccriene zweetklieren meer zweet aangemaakt zodat de oppervlakte van onze huid nat wordt en het lichaam zo makkelijker afkoelt.De aansturing van deze zweetklieren gebeurt door het sympathische zenuwstelsel. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat op onze gemoedstoestand van invloed is. Als we ook gevoelig zijn voor stress en andere emoties kan dit dus ook de eccriene zweetklieren aanzetten tot zweetproductie. Daarbij worden vooral de zweetklieren in ons gezicht en handpalmen geactiveerd.
De apocriene zweetklieren zijn de grotere zweetklieren, ze zijn ook vaak verbonden aan een haarzakje. Deze zweetklieren bevinden zich in bepaalde delen van ons lichaam, namelijk bij de oksels, rond de tepels en onze uitwendige geslachtsorganen. Ze worden pas ontwikkeld in de pubertijd, onder invloed van geslachtshormonen. De werking van deze klieren wordt beïnvloed door adrenaline.Waar eccriene zweetklieren alleen zweet afstaan en verder onaangetast blijven, scheiden de apocriene zweetklieren behalve het transpiratievocht ook een deel van hun kliercel af. Ze scheiden een soort olie-achtig, reukloos zweet uit. Na verloop van tijd ontstaat er een minder aangename geur, met name onder de oksels, doordat het transpiratievocht in aanraking komt met de bacteriën die zich altijd op onze huid bevinden. Het zweet gaat een verbinding aan met die huidbacteriën wat de bekende, onaangename transpiratiegeur veroorzaakt. Deze geur wordt dus niet door het transpiratievocht zelf maar door de combinatie van zweet met huidbacteriën veroorzaakt. Dit apocriene zweet wordt in kleine hoeveelheden de hele dag door geproduceerd en kan de nodige emoties oproepen die dus niet altijd even positief zijn.
Oplossingen tegen overmatige transpiratie
Omdat er over de hele wereld ontzettend veel mensen last van overmatige transpiratie hebben en alle mensen sowieso zweten en de daarmee gepaard gaande zweetlucht willen tegengaan of maskeren, zijn er diverse oplossingen op de markt. Deze variëren van een eenvoudige deodorant of anti transpirant tot intensieve operatieve behandelingen waarbij een deel van de zweetklieren wordt verwijderd. Niet alle methoden werken even goed, veel ervan werken maar tijdelijk en sommige zijn dus ook zeer intensief. De meest voorkomende middelen tegen transpiratiegeur zijn deodorant en anti-transpirant. Deodorant heeft tot doel om alleen de zweetlucht tegen te gaan, een anti-transpirant is bedoeld om de transpiratie te verminderen. De werking daarvan is uiteraard slechts tijdelijk en beperkt.
MiraDry
Eén van de meest geavanceerde methoden om blijvend geen last meer van overmatig zweten te hebben, heet miraDry. Tot voor kort kon men hier alleen voor in de VS terecht, sinds begin 2014 is deze methode ook bij een aantal klinieken in Nederland beschikbaar. Bij de miraDry methode worden de zweetklieren geëlimineerd door middel van elektromagnetische straling, die men enigszins kan vergelijken met de straling die ook in een magnetron wordt toegepast. Een veilige en niet ingrijpende techniek waarmee men snel en zonder grote ingreep wordt verlost van het overmatige zweten. Lees hier verder over een miraDry behandeling.