MiraDry versus andere behandelingen
Men kan overmatige transpiratie op verschillende manieren behandelen. De meest eenvoudige methode is het gebruik van een deodorant of anti-transpirant. Dit werkt slechts gedeeltelijk en tijdelijk en is in feite niet meer dan een bestrijding van de symptomen. Om de hoeveelheid transpiratie verregaand te verminderen dient men de werking van de desbetreffende zweetklieren te minderen, of ze zelfs te verwijderen. Dat kan op verschillende manieren, die niet allemaal blijvend effect hebben en soms ook behoorlijk ingrijpend zijn.
Wilt u meer informatie?
Verminderen van de werking van de zweetklieren
Dit geschiedt over het algemeen door de zenuwen, die de zweetklieren aansturen, buiten werking te stellen. Daar zijn 3 soorten behandelingen voor die alle slechts een tijdelijk resultaat bieden:
Botox therapie
Dat kan bijvoorbeeld door een behandeling met Botox injecties. Om het zweten te stoppen worden er tijdens de behandeling kleine hoeveelheden Botuline toxine in de huid gespoten. Botuline toxine is een zenuwgif dat wordt geproduceerd door de botulinebacterie. Het middel werkt op de zenuwuiteinden en blokkeert de signalen van de sympatische zenuwen die de zweetklieren aanzetten tot productie van transpiratievocht. Hoewel het zweten daarmee op redelijk effectieve wijze wordt verminderd, biedt deze behandeling de patiënt absoluut geen blijvend resultaat. Het effect duurt, variërend per patiënt, slechts een beperkt aantal maanden waarna de therapie weer moet worden herhaald. Er groeien na een tijd namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan die de geblokkeerde zenuweinden vervangen.
Endoscopische thoracale sympathectomie (ETS)
Bij een endoscopische thoracale sympathectomie blokkeert men middels een kleine operatie de werking van het sympathische zenuwen zonder dat de overige zenuwen of omliggende organen worden beschadigd. Het is een relatief veilige en bevredigende methode, het resultaat is net als bij de Botox therapie slechts tijdelijk. Binnen 6 maanden na de procedure beginnen er weer nieuwe zenuwuiteinden aan te groeien. Ook is er de nodige kans op bijwerkingen doordat enkele andere zenuwen tijdens de ingreep worden aangetast. Normaliter worden bij de procedure de zenuwen in de borstholte doorgesneden waarbij men één van de longen ‘plat’ moet leggen, tegenwoordig bereikt men vaak een zelfde effect middels het doorsnijden van enkele zenuwen in de okselholte.
Percutane sympathectomy
Een andere manier om de zenuwuiteinden te blokkeren is middels het injecteren van fenol. Deze zogenaamde percutane sympathectomy biedt net als de andere technieken waarbij de sympathische zenuwen worden geblokkeerd, slechts een tijdelijke verbetering.
Verwijderen van de zweetklieren
Het is ook mogelijk om de zweetklieren helemaal te verwijderen middels diverse technieken waarbij er in de meeste gevallen een operatie aan te pas komt. De resultaten zijn over het algemeen blijvend. De miraDry is daarbij de enige niet-invasieve (lees: niet-operatieve) techniek en ondanks het blijvende resultaat het minst ingrijpend.
Hydrosuctie
De procedure die bij hydrosuctie wordt toegepast is afgeleid van liposuctie. Hierbij wordt ongeveer één derde van de zweetklieren verwijderd. Het resultaat is een daadwerkelijke en blijvende vermindering van het zweten. Er is echter wel een operatie voor nodig die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Als bijkomend voordeel kan ook de haargroei onder de oksels verminderen of zelfs verdwijnen omdat de haarzakjes zich in dezelfde huidlaag als de zweetklieren bevinden en dan ook gelijk worden verwijderd.
Zweetklier excisie
Een zweetklier excisie houdt in dat men de huid en alle zweetklieren weg snijdt om overmatig transpireren te verminderen. Ondanks de verdoving kan dit een pijnlijke procedure zijn. Er kunnen vaak ook grote littekens ontstaan.
Het is ook mogelijk om een zweetklier curettage te ondergaan. Dan worden de zweetklieren in tegenstelling tot de zweetklier excisie niet weggesneden maar afgeschraapt met een zogenaamde curette. Een zweetklier-curettage kan pijnlijk zijn en de nodige littekens achterlaten. Ook is het bij een curettage niet mogelijk om alle zweetklieren volledig te verwijderen.
Zweetklieren laseren
De lasertechniek is enigszins vergelijkbaar met een curettage, alleen worden de zweetklieren niet weggeschraapt maar door een laser geëlimineerd . Ook hier zijn enkele incisies noodzakelijk.
miraDry behandeling
In tegenstelling tot bovengenoemde methoden is er bij een miraDry behandeling geen sprake van een operatie, incisie of injectie. De zweetklieren worden blijvend, op een veilige en niet-operatieve wijze geëlimineerd. Er zijn bijna geen bijwerkingen en de behandeling heeft direct en een blijvend effect.